Voedselopslag: VoedselcontainersInleiding
Een juiste voedselopslag is essentieel in elke professionele keuken. In een horeca zaak is ruimte beperkt. Het is dan ook van belang dat er goed wordt omgegaan met

de opslagruimte. Waarbij alles overzichtelijk, kleurgecodeerd, hygiënisch en ruimtebesparend is opgesteld. Voedselopslag komt in verschillende soorten, maten en kleuren. Met zoveel opslag opties is het vaak lastig om de juiste voedselopslag te kiezen. In dit artikel wordt in gegaan op de soorten opslagmethoden, vormen, materiaalkeuze, HACCP-systeem en nog veel meer.

Materiaal

Polycarbonaat

Polycarbonaat heeft veel voordelen als materiaalkeuze. Allereerst is polycarbonaat een stevig materiaal. Een polycarbonaat voedselcontainer heeft een solide constructie, die vrijwel niet te breken is. Als u op zoek bent naar betrouwbaarheid en een product die lang mee gaat, dan is polycarbonaat een ideale keuze voor voedselopslag. Het weerstaat zowel hoge als lage temperaturen en buigt niet. Zo kan polycarbonaat tot ± – 40 graden Celsius aan, waardoor het ideaal is voor vriezer opslag. Daarnaast is polycarbonaat ook geschikt voor hoge temperaturen met een bereik van ±100 graden Celsius. Waarbij een aantal polycarbonaat voedseldozen hitte aan kunnen van ±190 graden Celsius.

Tevens is polycarbonaat kristalhelder, waardoor voedselopslag makkelijk en snel te herkennen is.

Voordeel: Solide en hygiënisch

Polypropyleen

Polypropyleen is een goed en budget vriendelijk alternatief voor polycarbonaat voedselcontainers. Het heeft veel overeenkomende eigenschappen zoals (veelal) transparant, solide, een glad en niet klevend oppervlak.

Ook polypropyleen kan veel voortduren, zoals temperaturen, schoonmaakmiddelen en veelvuldig gebruik in de commerciële keuken.

Temperaturen:

Allereerst polypropyleen is niet geschikt voor het gebruik, in ovens of magnetrons, als opwarmen van eten. Daarentegen kunnen polypropyleen voedselcontainers lage temperaturen goed weerstaan, tot ± – 40 graden Celsius. Bent u opzoek naar een budget optie voor vriezeropslag dan is polypropyleen een uitstekende keuze.

Daarnaast ook een uitstekende keuze voor voedselopslag op kamertemperatuur.


Schoonmaken:

Eenvoudig schoon te maken door het gladde en niet klevend oppervlak.De vorm & inhoud van voedselcontainers

Voedselopslag containers komen in 2 vormen, namelijk vierkant of rond . Beide vormen hebben hun eigen voordelen. Zo heeft de ronde vorm een betere luchtcirculatie en is sneller afgekoeld. Daarentegen gebruiken vierkanten voedselopslag containers de ruimte beter. Zo heeft u de meeste liters op een vierkanten meter met een vierkanten voedselcontainer.


Bij het kiezen van een inhoudsmaat moet u rekening houden met een aantal punten.

Allereerst hoeveel ruimte heeft u beschikbaar voor voedselopslag, hoeveel ruimte heeft u nodig voor voedselopslag en neem een maat waar je je product eenvoudig in kwijt kan. Zo verkopen wij al containers van 0,4 liter tot maar liefst 121 liter.


Voorkom kruisbesmetting

Hygiëne is het belangrijkste aspect in de keuken, zo ook voor voedselopslag.In de commerciële keuken kom je al gauw in aanraking met een grote hoeveelheid en diversiteit aan rauw en gekookt voedsel. Voedsel kunnen bacteriën en/of allergenen bevatten dat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Deze bacteriën en/of allergenen kunnen makkelijk overgedragen worden, ook d.m.v. voedselopslag. Ga daarom HACCP te werk in je keuken om de kans op kruisbesmetting te verkleinen. Werk o.a. met kleurcodering en voedseletiketten.


Hieronder staan een aantal tips waar je rekening mee kan houden tijdens het voedselopslag proces in verschillende ruimtes (koelopslag, vriezeropslag, etc).Opslagruimte


Koelopslag:


Wij adviseren de koeling in zones in te richten. Zodat bepaalde voedselgroepen op hun aangewezen plekken worden opgeslagen en nergens anders. Bewaar rauw voedsel altijd onderaan de koeling, i.v.m. lekken, en bereid voedsel boven aan.

Bewaar rauw vlees in goed afgesloten voedselcontainers om de kans op kruisbesmetting te verkleinen. Ook bij zuivelproducten adviseren wij het gekoeld en in afgesloten voedselcontainers, i.v.m. geur, op te bergen. Roteer zuivelproducten wanneer nieuwere zuivelproducten binnenkomen.


Vriezeropslag:


Sla je bevroren voedsel op -18 graden Celsius of kouder. Hiermee vermijd je kwaliteit verlies van je producten. Als de temperatuur hoger is dan -18 graden Celsius heb je kans op voedsel verkleuring en verlies van vitaminen.

Daarnaast is het bij bevroren voedsel belangrijk om het goed te verpakken d.m.v. Wrappen, sealen of gebruik van containers of een andere verpakkingsmanier dat uitdroging tegen gaat. Al het vriezeropslag dat niet goed verpakt is, ontwikkelt vriesbrand. Wrap, seal of gebruik containers om de kans op vriesbrand te voorkomen. Het idee hierachter is om zoveel mogelijk lucht eruit te halen zodat je het risico op condensatie elimineer. Als je voedselcontainers gebruik voor vriezeropslag probeer de voedselcontainer zo vol mogelijk te doen.Droge opslag:


Voor de voorraadruimte adviseren we het volgende:

Allereerst hoort een voorraadruimte droog en koel te zijn met het liefst een temperatuur rond de 10 tot 15 graden Celsius. Zo voorkom je bederving van de producten en opzwelling van blikken. Daarnaast adviseren we dat u geen producten op de grond neerzet. Gebruik vlonderswandplanken en stellingen. Maak de gangpaden breed genoeg voor trolleys, regaalwagens en serveerwagens. Zodat de voorraad eenvoudig kan worden bijgevuld.